Magyar Kézműves Közösségi Portál

Kézműves alkotók, művészetkedvelők és kreatív hobbysok találkozóhelye

Nem mindenki kezd vállalkozásban akinek szolgáltatása vagy terméke van.
Lehetőség van ma "Adószámos magánszemélynek" lenni.
De hogyan kell kezdeményezni ezt az egészet?
Van köztetek, aki ilyen módon kereskedik?
Hogyan kezdjünk hozzá, ha még nincs se vállalkozás , se adószám?
Várom az értékes hozzászólásokat!

Ossza meg

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Nos, kutattam az ügyben tovább és a Meska helpjében találtam egy egész szép leírást erről a dologról. Nézzétek meg az alábbi linket és keressétek ki belőle azt a részt, hogy: "Egyre több eladásom van a kézműves alkotásaimmal, hogyan tudnám legegyszerűbben hivatalossá tenni a tevékenységemet?"
http://www.meska.hu/help

Válaszoljon erre

Néhány hírlevélre feliratkoztam és most egy számomra/számunkra hasznos levelet kaptam az adózással kapcsoltaban. Ez nem "adószámos magánszemély"- téma, hanem Alkotó tevékenységet folytatók jogdíjja
A jogdíjról a mellékletben lehet többet megtudni.
Mellékletek:

Válaszoljon erre

Hmm.. ez is érdekesen hangzik!

Az adószámos magánszemély támáról: ideírom, hátha valakinek segítség. Szóval voltam egy könyvelőnél és kikérdeztem erről a dologról. Azt mondta, hogy ez tényleg müködik így, lehet csinálni adószámos magánszemélyként a kézműveskedést. (Én ugye kifejezetten a kerámiát kérdeztem tőle) Akkor is müködik a dolog, ha nincs munkaviszonyod, de ilyenkor persze neked kell fizetni a járulékokat az eladott cuccok után.. De tudsz számlát adni, ki lehet menni vásárra..

Dukay Barbara mondta:
Néhány hírlevélre feliratkoztam és most egy számomra/számunkra hasznos levelet kaptam az adózással kapcsoltaban. Ez nem "adószámos magánszemély"- téma, hanem Alkotó tevékenységet folytatók jogdíjja
A jogdíjról a mellékletben lehet többet megtudni.

Válaszoljon erre

Ezzel kapcsolatban most tettem fel egy cikket az Onlineadozas.hu-ról:
http://onlineadozas.hu/szakkepesites/hobbibol-penzt-milyen-formaban...

Válaszoljon erre

Vendég által írt hozzászólás:
"Láttam, hogy az APEH-es vihar nyomán megjelent egy cikk Nálatok a kézműves portálon az alkotók számlaképességéről.
Ebben az írásban az úgynevezett "hetes adószámot" nem ajánlottad olvasóidnak.
A témában az ügy kirobbanásakor megkértük az APEH hivatalos állásfoglalását.
A választ a napokban vettük kézhez, a hetes adószámra vonatkozó részt már közzé is tettük blogunkban:
www.meskahonlap.blogspot.com
Reméljük sikerül mindenkit megnyugtatni és hitelesen informálni az üggyel kapcsolatban, "

Válaszoljon erre

Sziasztok!
Én is ki szeretném váltani az adószámot gyöngyözéshez. Voltam a vállalkozói tanácsadónál és ő két tevékenységi kört javasolt: Divatékszer gyártása (321301) és Egyéb kézmű- és háziipari termékek készítése (329906).
Azt az infót kaptam, hogy piacon, vásáron valóban árulhatjuk a saját készítésű termékeinket, sőt üzletekbe is beadhatjuk. Viszont ő sem tudta megmondani mi számít rendszeres tevékenységnek, amit már ugye nem lehet vele. Szerinte ha nem napi eladásról van szó, akkor nincs gond.
Szeretnék segítséget kérni tőletek, hogy a költséghányad elszámolást vagy a tételes költségelszámolást választottátok-e. Ha a tételeset választom, akkor csak annyi az egész, hogy elrakom a számlákat és kész? Ebben még bizonytalan vagyok.
Előre is köszönöm a segítséget!
Timi

Válaszoljon erre

Az adószámos tevékenységgelkapcsolatban itt is van egy cikk.
Ajánlom mindenkinek!
http://evportal.hu/index.php/blog/18.html

Válaszoljon erre

A szerzői jogokkal kapcsolatban pedig az alábbi linken találtok infokat:
http://evportal.hu/index.php/blog/15.html

Válaszoljon erre

Sziasztok!
Elmentem én is az Apehba, és nekem is adtak minden további nélkül adószámot. Viszont felhívták a figyelmemet arra, hogy nem árusíthatom a termékeimet(pl. vásárban), mert az kereskedelmi tevékenység, és ez nem fér bele. Közölték velem azt is, hogy ők nem kérnek tőlem semmi igazolást, de ellenőrzés esetén nekem rendelkeznem kell diplomával, ha művészeti tevékenységet folytatok. Egy fazekas ismerősöm szerint az is elég, ha népi iparművész valaki. Most van adószámom, de mégsem árusíthatok. Akkor hogy lesz pénzem, és nekik miből fizetek adót? Kinek jó ez?

Válaszoljon erre

Sziasztok!

Nekem 1 hónapja van 7-es adószámom. Elmondom, hogy történt. Bács-Kiskun Megyei Apehnél voltam, elmondtam, hogy van munkahelyem, de hamarosan főállású anyuka leszek és Tiffany üvegezéssel foglalkozom, mint hobby, de nem jár állandó bevételként (tényleg így van) ezért nem szeretnék vállalkozó lenni. Azt tanácsolták, hogy 7-es adószámmal rendelkező magánszemély lehetek a következő feltételekkel. Nem árulhatom csak a magam által tervezett és készített munkáimat. 5 000 000 Ft-ig áfa alól mentes vagyok 5 000 001 Ft-tól tartozom áfakörbe. (Szeretném ha ennyi bevételem volna egy év alatt :-) Ebből szerezett jövedelmem hozzáadódik más tevékenységekből származó jövedelmemhez így kell majd az adóbevallást elkészítenem. Még vannak kérdéseim tervezem, hogy újra meglátogassam őket és ezekre is választ kapja. Vagy írjatok, hogy mit szeretnétek tudni még róla én meg utánajárok.
Sok szép alkotó munkát kívánok nektek!
Üdvözlettel: Dobrovitz Klára

Válaszoljon erre

A diplomát nekem nem is említették, de vicces is volna ha minden kézművesnek diplomásnak kellene lennie. Szerintem ez butaság és nézz utána. Vásárban is árusíthatsz, ha az a te terméked, de kell hozzá nyugtatömb amire ugye a 7-es adószámodat írod.

Varga Gabi mondta:
Sziasztok!
Elmentem én is az Apehba, és nekem is adtak minden további nélkül adószámot. Viszont felhívták a figyelmemet arra, hogy nem árusíthatom a termékeimet(pl. vásárban), mert az kereskedelmi tevékenység, és ez nem fér bele. Közölték velem azt is, hogy ők nem kérnek tőlem semmi igazolást, de ellenőrzés esetén nekem rendelkeznem kell diplomával, ha művészeti tevékenységet folytatok. Egy fazekas ismerősöm szerint az is elég, ha népi iparművész valaki. Most van adószámom, de mégsem árusíthatok. Akkor hogy lesz pénzem, és nekik miből fizetek adót? Kinek jó ez?

Válaszoljon erre

Szia!
Én jártam a vállalkozói tanácsadóban is, ott azt mondták, hogy elég a 7-es adószám, gyöngyözéshez(gondolom máshoz sem) nem kell kiváltani a vállalkozóit, főleg, ha mellette van állásod. Megnézte a tevékenységi köröket, és nem kérnek hozzá végzettséget. Az APEH irodában, ahol én lakom pl. azt sem tudták, hogy miről van szó, mit akarok én, ők irányítottak a vállalkozói tanácsadóba, annyira nem vágták a dolgokat, szóval nem kell mindig azt elhinni - sajnos - amit ők mondanak, nem tudhatod mennyire informáltak. Kérdezz rá inkább több helyen, pl. itt. :) Az előttem szólóval pedig teljesen egyetértek :)

Varga Gabi mondta:
Sziasztok!

Válaszoljon erre

Válaszoljon erre

RSS

Rólunk

Dukay Barbara Dukay Barbara Létrehozta ezt a közösségi hálózatot a Ning -on.

Zene

Betöltés...

Blogbejegyzések

Bálint Ferenc

Magasabb készültség

Bálint Ferenc hozzászólása; dátum: December 25, 2009; idő: 4:39pm

Kovács Szonja

Kellemes ünnepeket!

Kovács Szonja hozzászólása; dátum: December 23, 2009; idő: 1:31am

Szabó Szilvi

Karácsonyi Üdvözlő

Szabó Szilvi által bejegyzett a December 22, 2009n 9:23am-kor- 1 megjegyzés

© 2009   Létrehozta a Ningen: Dukay Barbara   Hozza létre saját közösségi hálózatát

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Adatvédelem  |  Használati feltételek

Bejelentkezés a csevegéshez