Magyar Kézműves Közösségi Portál

Kézműves alkotók, művészetkedvelők és kreatív hobbysok találkozóhelye

Nem mindenki kezd vállalkozásban akinek szolgáltatása vagy terméke van.
Lehetőség van ma "Adószámos magánszemélynek" lenni.
De hogyan kell kezdeményezni ezt az egészet?
Van köztetek, aki ilyen módon kereskedik?
Hogyan kezdjünk hozzá, ha még nincs se vállalkozás , se adószám?
Várom az értékes hozzászólásokat!

Ossza meg

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Szia!
Én ezeket az infokat találtam.
Az adószámmal rendelkező, számlát kiállító, művészeti tevékenységét önálló tevékenység keretében folytató (szabadfoglalkozású) művész az e tevékenységből származó jövedelmét terhelő adóelőleget negyedévente maga is megállapíthatja és megfizetheti, szemben a korábbi időszakkal, amikor ezt csak a kifizető állapíthatta meg és vonta le.

E szabály háttere az, hogy a művészeti tevékenységet önálló tevékenység keretében folytató magánszemélyek egy része nem választja az egyéni vállalkozói jogállást. A kifizető az ún. adószámos művésznek történő kifizetéskor a bevételből a művész nyilatkozata szerinti költség levonásával megállapított adóelőleg-alap (de legalább a bevétel 50 százaléka), nyilatkozat hiányában a bevétel 90 százaléka szerinti adóelőleg-alap (jövedelemtartalom) alapján vonja le az adóelőleget. Az adószámmal rendelkező, művészeti tevékenységet önálló tevékenység keretében folytató művész az általa kiállított számlák alapján megszerzett bevételei után az adóelőleg-fizetési kötelezettséget a magánszemély adóelőleg-fizetési kötelezettségére irányadó rendelkezések szerint (azaz negyedévente) teljesíti, és ebben az esetben a kifizetőnek az adott kifizetésből nem kell adóelőleget megállapítania (levonnia).

Bővebben a www.eji.hu oldalon találsz erről információt

Válaszoljon erre

Ez engem is érdekelne!

Zsuzsa

Válaszoljon erre

Olvasgattam az oldalt. Nekem nagyon tetszik ez a lehetőség, és a fontosabb dolgok fent vannak róla, de annyira nehéz olvasni, hogy pár perc után megfájdul a fejem tőle.
Sosem értettem, miért nem lehet normálisan megfogalmazni ezeket a jogi dolgokat...
Szóval nagyon jó az oldal. :) Én szerintem bele is vágok januártól. :) Ha kapok bővebb felvilágosítást, akkor majd írok, addig is az oldalon sok minden fent van. :)

Válaszoljon erre

Nekem is ez a bajom, az a magyartalan, nyakatekert kifejezésmód, amivel a jogi szövegeket írják. Ez "kell" nekünk, magyaroknak, a tőlünk idegen "indoeurópai" gondolkodásmód! Gondoltam, kellene csinálni egy magyar nyelvőr klubot, de nem tudom már felvállalni, annyi a dolgom!

Szelyes Edinaazt mondta:
Olvasgattam az oldalt. Nekem nagyon tetszik ez a lehetőség, és a fontosabb dolgok fent vannak róla, de annyira nehéz olvasni, hogy pár perc után megfájdul a fejem tőle.
Sosem értettem, miért nem lehet normálisan megfogalmazni ezeket a jogi dolgokat...
Szóval nagyon jó az oldal. :) Én szerintem bele is vágok januártól. :) Ha kapok bővebb felvilágosítást, akkor majd írok, addig is az oldalon sok minden fent van. :)

Válaszoljon erre

Sziasztok!
Én is ezt a felállást választottam. Gyöngyékszereket készítek, és mivel időnként vásárlóm is akad, hát úgy gondoltam, belevágok.
Elmentem az APEH-ba, és kértem adószámot.
A 08T101 sz. Bejelentő és változásbejelentő lap-ot töltöttük ki az ottani ügyintéző hölggyel. Rögtön az első oldalán adnak adószámot, és a 2. oldalon, a 7. pontban a munkavégzés jellege (munka melletti tevékenységnél) a 2 -es választ ( munkaviszony - heti 36 órát elérő - mellett) kellett megadni, a 9. pontban pedig be kell írni a tevékenység számát (nekem 3212-ékszergyártás és 3213-divatékszer gyártása).
Az ügyintézők kedvesek és nagyon segítőkészek a kitöltésben.
Az ő, a könyvelő ismerőseim, valamint a gyakorló ilyen státuszú ismerőseim szerint ezt elég egyszer évente, az SZJA-val együtt bevallani, befizetni tavasszal.
Augusztus végén intéztem, most voltam először vásáron, tehát most volt először bevételem is - hivatalosan.
Azért elég ezt évente 1x bevallani, mert lehet, hogy egész évben dolgozol, de csak egyszer tudod értékesíteni. Akkor meg, nincs mit bevallani addig.
Hát, én ennyit tudok a dologról.
Sziasztok, Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek, Jutka

Válaszoljon erre

Szia Judit!
Nekem még nem volt hozzá bátorságom, de januárban én is megcsinálom.
Nemez tárgyakat akarok eladni és kézműves foglalkozásokat vezetni .
TB-t mennyit kell fizetni? Kell-e zsüriztetni? (mivel művészi munka)
Vannak-e az SzJA- és a TB-n kívül más befizetnivalók, milyen papírmunkát igényel?

Zsuzsa

Válaszoljon erre

Üdv Mindenkinek!

Én arra lennék kíváncsi, ha valaki egy-egy hónapban, vagy bizonyos hónapokban, mint pl. Karácsony, akkor ad el valamicskét akkor érdemes kiváltani? Mármint adószámosnak lenni?
Mondjuk Karácsony elött keresek 30e-ret, évközben meg elszórva párezret...Vásárban részt akarok venni- így benne van a pakliban, hogy többet is eltudnék. Ha nem adok el úgy sem, akkor csak ráfizetek? Gondolom, hogy adósz. magánszemélynek is vannak egyéb kiadásai- számlatömbök, pecsétnyomó...és ezekcsak a kisebb tételek, gondolom én.

Mi a helyzet a zsűriztetéssel? Az szükségszerű ehhez?
Ha lezsűriztetek 20 fajta ékszert- vagyon lehet-, és csinálok még ihletett állapotaimban még 20 félét, akkor azokat is le kell zsűriztetni?
Azért kérdezem, mert pl. van akinek nincs kéát egyforma ékszere, kézműves tárgya. Ő mi csináljon akkor?

Köszi előre is.

Válaszoljon erre

Varga jenő Zoltán vagyok. Az alábbi választ a www.rafia.hu honlapon kaptam Révészné Zsuzsától ,szivesen közre adom nektek !
Ezekután elmentem Debrecenbe az APEH. -hoz, igényeltem adószámot ,kb. 15 perc múlva meg kaptam !Következő lépés: irány a nyomtatványbolt itt vásároltam egy nyugta tömböt és egy kp. számla tömböt / ezek ún. szigorú elszámolású tömbök ezért kell hozzá a megkapott adószám ,adókártya, személyi igazolvány / A piacon vagy vásáron elég ha nyugtát adsz /feltéve ha nem kérnek kp. számlát ! /

A kapott válasz Zsuzsától :

Sajnos én sem értek sokkal jobban az adózáshoz ezért pár hete könyvelőktől kérdeztem rá a fórumukon . A következő választ kaptam remélem segít a megértésben . ."Ha a kézműves a saját maga által előállított terméket elszeretné adni akkor mindenképpen számlát vagy nyugtát kell adnia. Ehhez viszont adó szám kell. Szóba jöhet egyéni vállalkozás helyett adó számos magánszemély is. Heti 36 órát elérő munka viszony mellett sem kell semmit sem fizetni csak év végén szja- t. A szja mértéke 1.700.000.-Ft. éves jövedelemig 18% ezt meghaladó jövedelem 36%. Tehát a jövedelem bevallásnál össze kell vonni az éves munkabér ,Gyes , Gyed vagy nyugdíj összegét az eladott termék éves bevételével és ezután az összeg után kell adózni ." Tehát az én értelmezésem szerint ha az éves munkabérem összege pl.: 1.500.000.-Ft és termékeim eladásából 200.000.- ft hasznom lett ez összevonva 1.700.000.-FT . Ez útán az összeg útán kell 18% személyi jővedelem adót fizetni ami a példánál maradva 30.600.- Ft. TB és Nyugdíjárulékot nem kell külön fizetni mert azt már egyszer levonták a munkabérből. Reméllem tudtam segíteni . Üdvözlettel :Zsuzsa

Válaszoljon erre

Állásom nincs, tehát havi 4ezervalahány tb-t kell fizetnem, amit most is fizetek, igaz?

Válaszoljon erre

Nekem sincs állásom, szerintem is kell fizetni. Engem főleg ez a lehetőség érdekelne.
Szerintem zsűriztetni nem kell, hozzá, de nekem szerencsére van 4 zsűri által elfogadott nyakláncom. Csak a jegyzőkönyveket várok, mert 4 matricán kívül eddig még semmit sem kaptam. Szerintem olyan kézműves nincs, akinek minden műve zsűrizett, az anyagilag nagyon megterhelő lenne. :)

Magulya Zsuzsaazt mondta:
Állásom nincs, tehát havi 4ezervalahány tb-t kell fizetnem, amit most is fizetek, igaz?

Válaszoljon erre

http://www.seed.hu/menu/hasznos_informaciok/adosz_msz
Sziasztok!

Érdekes felvetések s téma ez az adózás ami engem is érdekel. Ezt találtam ezzel kapcsolatban. Remélem jól tettem be.

Válaszoljon erre

Sziasztok!

Tegnap csináltattam meg az adószámomat. Hát igazából semmit nem tudok róla többet. Nagyon felvilágosítást nem adtak, csak kitöltöttük a papírokat, és kész. De a könyvelő ismerősünktől kérek majd tanácsokat, hogy hogy s mint legyen ez. :)
De nagyon örülök, hogy most már tudok nyugtát adni. :)

Válaszoljon erre

Válaszoljon erre

RSS

Rólunk

Dukay Barbara Dukay Barbara Létrehozta ezt a közösségi hálózatot a Ning -on.

Zene

Betöltés...

Blogbejegyzések

Kovácsné Lente Júlia

Dánszentmiklósi kiállításon

Kovácsné Lente Júlia által bejegyzett a November 27, 2009n 10:19am-kor- 2 megjegyzés

Vera

Scrapbooking, avagy családi fotó album másképp!

Vera hozzászólása; dátum: November 21, 2009; idő: 5:00pm

Aranyosné Groll Zsuzsanna

Válság és a kézművesség

Aranyosné Groll Zsuzsanna által bejegyzett a Augusztus 24, 2009n 10:30pm-kor- 10 megjegyzés

© 2009   Létrehozta a Ningen: Dukay Barbara   Hozza létre saját közösségi hálózatát

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Adatvédelem  |  Használati feltételek

Bejelentkezés a csevegéshez